Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poederkot : 'Stadsbestuur mist voor de 2e keer afspraak met de toekomst. What’s next?'

Poederkot

Het Poederkot blijft een zeer actueel item in Herentals.  Op maandag 24 april stelde het studiebureau Witteveen & Bos zijn voorontwerp van RUP Wuytsbergen-Ekelen (Herentals) voor aan het schepencollege.

Het studiebureau maakte dit voorontwerp o.b.v. van de adviezen van ANB, Ruimte Vlaanderen en NMBS. Ook werd er rekening gehouden met, de volgens het schepencollege terechte kritiek, die vele omwonenden in oktober 2022 indiende.

'De grootste bekommernis van de adviesinstanties en buurtbewoners was een deftig alternatieven-onderzoek, want een volbouw op beboste sites is niet meer van deze tijd', klinkt het bij het actiecomité Poederkot.

'Laten we eerst eens kijken hoever we al geraken door de braakliggende percelen te ontwikkelen, werd als de marsrichting meegegeven.   Bijkomend kreeg het studiebureau W&B in april 2022 de huistaak om de verkeersimpact van 900 extra woningen op een reeds verzadigde Wuytsbergen en Zaatweg volledig uit te werken. Deze sleuteldiscipline mocht niet ontbreken in het plan-MER. Daar was de politieke goegemeente het sluitend over eens.

Het was dit plan-MER of het effectenonderzoek dat omstreden schepen Van Nueten daarna meermaals als zoethoudertje in de gemeenteraad uit zijn hoed toverde tijdens het vragenuurtje met de oppositie.   Het plan-MER ging wetenschappelijk onderbouwen bij hoeveel extra appartementen het verkeersinfarct zou volgen.

Het plan-MER ging zeggen welke bossen beter recht moesten blijven om een volgende
waterbom op te slorpen. Het plan-MER dit, het plan-MER dat..

Klaarblijkelijk lukte het studiebureau W&B er niet in al deze effecten als geklaag in de marge af te doen.

Hierdoor zat het schepencollege op 24/04 met de handen in het haar, gezien ze duidelijk de kaart van projectontwikkeling had gekozen bij de opmaak van de structuurschets in 2017.

Door vervolgens heel het RUP-proces maar af te breken, mist het schepencollege voor een 2e keer de afspraak met de toekomst. Want wie de structuurschets goed leest, kan niet ander dan concluderen dat deze schets niet meer is dan consensusnota met de grondeigenaars en dan voornamelijk met de eigenaars van de site Poederkot.

Een onderonsje met de lokale notarisfamilie, ook niet meer van deze tijd.

Samen met het stopzetten van het RUP-proces werd 148.000 euro verkwist.

Een eerste afspraak met de toekomst werd al in dec. 2021 gemist.  De o zo heilige structuurschets vereiste namelijk het weren van het doorgaand sluipverkeer van dagelijks
1.200 wagens. Hiervoor moest een verkeersknip komen, enkel over de vorm nl. vast knip of een camera kon nog gediscussieerd worden.

Studiebureau MINT en PR-bureau The Middle Man werden aangesteld om 2  proefopstellingen te doorlopen voor een totaal bedrag van 98.400 euro.

Na lang palaveren besliste het schepencollege op sinterklaasdag 2021 om dan maar niets te doen. Geen bakken, geen camera’s enkel wat verbodsborden die meer omlagen dan rechtstonden en 0% sluipverkeer tegenhield. Qua fopcadeau van o.a. ex-schepen Y. Van Camp kon het tellen.

De eerste keer dat de afspraak met een verkeersveilige en fietsvriendelijke toekomst werd gemist.  Slotconclusie na 5 jaar proberen is dat dit schepencollege duidelijk niet in staat is krachtdadig te besturen. Lintje doorknippen hier, feestelijke opening daar, maar als het er echt om spant, stelt het uitermate teleur.

Het enige dat voor de wijk Wuytsbergen-Ekelen is gebeurd, zijn nutteloze studies tbv
246.400 euro.  
Dit is meer dan aan de inrichting van de fietsstraten in heel Herentals gaat besteed worden.

Beste schepencollege, beste Pascal, beste Mien, de mismeestering van een ganse wijk mag stoppen als, jullie de 3e afspraak met de toekomst niet willen missen.  In oktober 2024 bij de gemeenteraadsverkiezingen bepaalt diezelfde wijk mee over jullie politieke toekomst', besluit het vastberaden actiecomité Poederkot.

Op de gemeenteraad van vanavond dinsdag 2 mei komt het punt ter sprake.

Wuytsbergen, Herentals, België

Poederkot

Deel dit artikel